" Drumul este lung, radacinile sunt amare, dar ... fructul este dulce."

(Maestrul PHAM XUAN TONG)

Adevaratul practicant de Arte Martiale este cel care are un respect deosebit fata de lucruri aparent nesemnificative, cum ar fi SALUTUL sau VO PHUC - ul , deoarece sunt simboluri unice pentru toti practicantii de Arte Martiale.


Prezentul constituie substanta vie a trecutului; ca urmare, acest respect nu este altceva decat reflectarea recunostintei fata de cei care au pus bazele si au facut sa incolteasca radacinile cele mai adinci ale Qwan Ki Do - ului.
Privit astfel, salutul nu mai este un gest automat; el devine o adevarata mica ceremonie la care forma nu mai conteaza, valoarea reala aflindu-se in fond ...


Respectati-l pe Maestrul sau pe Invatatorul vostru pentru tot ce a facut pentru voi, pentru lungul drum strabatut, pentru suferinta indurata, pentru toate incercarile pe care a trebuit sa le infrunte, in sfarsit, pentru tot ce v-a invatat.
Intr-adevar, oricare ar fi rezultatele voastre in Artele Martiale, le datorati Maestrului sau Instructorului vostru. Fara el, singuri, nu ati fi fost nimic.

http://qwankido.ro/wp-content/uploads/2019/04/interviu-maitre-252x344.jpg

Cum ai putea porni cu spiritul liber pe un drum necunoscut, fara sa ai incredere absoluta in cel care te indruma?


Maestrul sau Instructorul vostru devine atunci indispensabil. El este cel care va conduce pasii pe calea progresului, o cale dificila, presarata cu obstacole mai mult sau mai putin evidente. Datorita lui veti fi indrumati incet-incet pe drumul intelepciunii. A fost elev ca si voi. Si el a avut momente dificile pe care le-a depasit dobandind experienta si cunoastere.


Respectati-l pe Maestrul sau pe Invatatorul vostru pentru tot ce a facut pentru voi, pentru lungul drum strabatut, pentru suferinta indurata, pentru toate incercarile pe care a trebuit sa le infrunte, in sfarsit, pentru tot ce v-a invatat.
Intr-adevar, oricare ar fi rezultatele voastre in Artele Martiale, le datorati Maestrului sau Instructorului vostru. Fara el, singuri, nu ati fi fost nimic.

SALUTUL - BAI

În general, eticheta Artelor Martiale este putin cunoscutã sau rãu înteleasã, adesea apãrand în ochii occidentalului ca un ritual obligatoriu.


Curtoazia Extremului - Orient e bine cunoscutã. Dar traditia si eticheta orientale sunt astãzi în cea mai mare parte uitate. Doar unii Maestri mai incearca sã salveze aceste valori in Artele Martiale, care urmeazã eticheta cerutã de codul onoarei de la samurai (codul BUSHIDO).


Salutul în picioare (BAI SU) se face cu tãlpile lipite, privirea este în pãmânt, acestea marcând umilinta, modestia, recunostinta, respectul. Acest salut se face ori de câte ori iesim din salã sau intrãm în salã, în fata instructorului, gradelor mai mari sau în fata partenerului.
Salutul de la începutul unei lupte este identic cu precedentul dar, ochii sunt fixati in privirea adversarului. La fel se salutã si la începutul unui QUYEN.


Mai este si salutul traditional de jos (BAI TO), în genunchi, care se executã în situatii speciale: în fata portretului Maestrului CHAU QUAN KHI sau în fata fondatorului stilului, Maestrul PHAM XUAN TONG.
Sunt si alte forme de salut, când se prezintã un QUYEN de arme sau un QUYEN antic.. Nu salutati decât dupã ce v-ati verificat tinuta.
Salutul are o semnificatie profunda: marcheazã respectul fatã de profesorul care te ajutã, fatã de partenerul care-ti permite sã progresezi si este o manifestare de politete.


Importanta salutului, asa cum a stabilit-o Maestrul PHAM XUAN TONG în QWAN-KI-DO, are o semnificatie mai profundã, deoarece prin QWAN-KI-DO se întelege calea tuturor energiilor vitale.
Dualitatea celor doi poli ( VID - PLIN , YIN - YANG ) este simbolizatã prin mâna stângã deschisã ( VIDUL , aspectul negativ AM ) si mâna dreapta închisã ( PLINUL , aspectul pozitiv DUONG ). De asemenea pumnul închis semnificã forta si puterea, iar palma deschisã reprezintã pacea si bunãtatea.
Concluzionând, putem spune cã salutul în QWAN-KI-DO, desi simplu în executia sa, nu este doar un gest banal si fãrã sens, ci din contrã, este plin de semnificatii si fiecare practicant de QWAN KI DO trebuie sa-i acorde importanta cuvenita..