Maestrul Chau Quan KY

In 1895, in provincia QUANG DONG din sudul Chinei, se naste CHAU QWAN KI, fiu al unor oameni apartinand etniei HAKKA. Membrii acesteia erau cunoscuti in toata China dupa costumatia specifica, dupa dialect si dupa spiritul lor de clan.


Ei aveau cunostinte importante de medicina traditionala si erau pastratorii unui stil de Arte Martiale din sudul Chinei foarte apreciat, HE PHAI, stil aflat la originea Mantei Religioase de sud, DUONG LANG NAM PHAI (TANG LANG NAM PHAI).
Inca de la o varsta frageda isi pierde tatal si, neputand fi crescut de mama lui, educatia sa cade in grija unchiului sau, un venerabil preot taoist apartinand curentului DAI THUA de origine tibetana. Deasemenea conducea o mare scoala de Arte Martiale apartinand stilului WO MEI originar din manastirile Shaolin. Printre tehnicile cuprinse in acest stil se afla Mantra Religioasa DUONG LANG PHAI, tehnica pastrata de anumite familii din etnia HAKKA din generatie in generatie.


 

Foarte repede face dovada unor calitati clare in practicarea Artelor Martiale si atinge un nivel tehnic exceptional, surprinzand pe cei din jurul sau. El va continua opera unchiului sau, imbogatind-o cu propriilor sale cercetari.
In 1936, la 41 de ani, este nevoit sa paraseasca China din motive politice si, trecand prin Hong Kong, se stabileste in TRA VINH in Vietnamul de sud, unde de altfel traiau multi chinezi. Maestrul CHAU QWAN KI avea sa devina unul dintre cei mai mari Maestri chinezi refugiati in Vietnam. Atat superioritatea sa in domeniul Artelor Martiale cat si cunostintele sale in domeniul medicinei traditionale il fac in scurt timp renumit in regiune, faima care, in urma unui incident, va depasi granitile Vietnamului de Sud.
In timpul unei sarbatori locale, doi chinezi fac o demonstratie (nu prea convingatoare) de Arte Martiale. Dorind sa nu se faca de ras in fata publicului vietnamez, organizatorul il roaga pe Maestrul CHAU QWAN KI sa prezinte o imagine mai demna a Artelor Martiale. Acesta ezita, insa da ascultare rugamintii si uimeste asistenta. Cei doi demonstranti, indoindu-se de eficacitatea Artei lui il provoaca si sunt scosi din lupta in cateva secunde...

Ca urmare a acestei demonstratii, multi il roaga sa-i accepte ca elevi, insa o buna bucata de vreme Maestrul CHAU QWAN KI nu si-a dezvaluit cunostintele decat chinezilor.
In 1956, la 61 de ani, merge in CHO LON sa lucreze ca negustor de plante medicinale si ca acupunctor, deschide o pravalie, dar nu ramane decat

cateva luni. Se stabileste apoi in GIA DINH, unde ajunge Maestru de Ceremonii intr-un templu inchinat cultului mortilor.

In acea perioada maestrul CHAU QUAN KY l-a intalnit pe atunci copilul de 10 ani Pham Xuan Tong, care i-a devenit primul elev din acea perioada.
Tot in acea perioada isi formeaza prima sa scoala de Arte Martiale NGHA MI si cunoaste mai multi experti vietnamezi: Maestrii LE VAN KIEN, LONG HO HOI, TRUONG THANH DANG, LE DAI HOAN si un compatriot, Maestrul LAIL QUY. Constienti de valoarea sa tehnica, acestia il conving sa ramana in Vietnam si sa se licentieze in cadrul Federatiei Vietnameze de Arte Martiale (TONG CUC QUYEN THUAT VIETNAM). Participa apoi la mai multe intalniri importante de unde iese invingator de fiecare data, fiind considerat cel mai mare expert din regiune in metode chinezesti.


Despre Maestrul CHAU QWAN KI, figura legendara a Artelor Martiale, circula o seama de povestiri relatate de contemporanii sai , povestiri legate de maiestria dansului in ceea ce priveste controlul energiei interne.
Maestrul PHAM XUAN TONG relateaza ca putea sari la inaltimea unui om tinand doua galeti pline cu nisip...De altfel, cand venea in VO DUONG (un vechi templu Budist) nu intra niciodata pe poarta, preferand sa sara peste zidul care avea aproximativ 5 metri inaltime!

Tot Maestrul TONG povesteste ca odata cand treceau pe langa o casa care era in flacari, Maestrul CHAU QWAN KI a sarit sus pe acoperis pentru a arunca mai multe galeri cu apa, dupa care a revenit la mersul sau “normal” de om in varsta (65 de ani)...
Controlul extraordinar pe care il detinea in travaliul energiei interne ii permitea sa faca “simtite” chiar si la distanta tehnicile sale. Astfel, putea sa secere un adversar cu mana fara sa il atinga, sau sa sparga fara sa atinga pietre de rau pe care le tinea in mana...

In 1968 isi continua cercetarile in domeniul controlului energetic. Isi redacteaza scrisoarea prin care il anunta pe Maestrul PHAM XUAN TONG ca este imputernicit sa continue traditia scolii sale, lasandu-i mostenire insemnarile sale despre Arte Martiale. Aceasta scrisoare se incheie cu urmatoarele cuvinte: “EU MOR PENTRU CA TU SA POTI TRAI”.

Intr-o zi din anul 1968, facandu-i o vizita, tatal lui PHAM XUAN TONG il gaseste fara vlaga. Transportat la spitalul din CHO RAY, Marele Maestru CHAU QWAN KI moare ca urmare a unei hemoragii cerebrale.